Bloemenwij

Bloemenboerin Anaïs

Een hart voor schoonheid en verbinding 

Ik ben Anaïs Neyt en startte Bloemenwij in 2023.

Ik hou van het actieve buitenwerk, omringd door bloemen en van de veelzijdigheid van mijn job als bloemenboerin. Van het vinden en bestellen van honderden soorten bloemenzaden en -bollen, over het voorzaaien tot uitplanten, van werken aan bodemvruchtbaarheid, over administratie en boekhouding, tot mensen rondleiden, van vooruit plannen, over observeren tot improviseren, van onkruid wieden, over boeketten samenstellen tot mijn enthousiasme met deelnemers delen, …

Geen enkele dag is dezelfde en zo heb ik het graag. Eigenlijk creëer en verzorg ik samen met de natuur de gunstige en ondersteunende omstandigheden voor bloeiende bloemen, een florerende en evenwichtige plek vol leven en ontmoetingen, en een warme gemeenschap!

 

Van verwondering naar opleiding

Ik groeide op in Gent en ben niet van boerenafkomst maar desondanks voelde ik me altijd al een ‘kind van den buiten’ met een grote verwondering voor de natuur en liefde voor dieren. Pas toen ik na mijn studies en werkervaring in de sociale sector, ging reizen en in het buitenland op enkele boerderijen meewerkte, ervaarde ik wat ik lang was verloren: mijn verwondering voor de natuur en het geluk dat dit me brengt. Zalig! Het gaf ook richting aan mijn professionele leven, want …

In 2019 startte ik de opleiding biologische en biodynamische landbouw van Landwijzer. Tijdens de 2,5- jarige opleiding kreeg ik veel theorie en nog meer praktijkervaring op verschillende landbouwbedrijven die me nog steeds nauw aan het hart liggen. Het werd steeds helderder en de schoonheid van bloemen riep mij het meest! Al doende leerde ik bij tijdens mijn stage op het bloemenveld van Yo De Beule van Achillea en de theoretische basiskennis kreeg ik mee tijdens de lessen bloementeelt en begeleidingen van Lies Couckuyt van Fleur-Couleur.

Bloemen!  

Ik hou van de schoonheid van bloemen, in al hun diversiteit. Bloemen doorlopen elk stadium van een plant, ze maken de cirkel rond, dat klopt voor mij! En terwijl ik zo graag bezig ben, doen bloemen me verwonderd stilstaan. Ik ga zelf stralen van bloemen en ik vind het heerlijk om te zien dat ze ook bij anderen heel wat teweeg brengen. Als geluk dat je doorgeeft. Zo wil ik graag in het leven staan en werken!

Vruchtbare grond voor een veld vol bloemen

Tijdens de opleiding werd een voorzichtige en nog vage droom stap voor stap een haalbare realiteit. Ik werkte een bedrijfsplan uit voor een zelfplukweide met biologische bloemen waarbij de schoonheid van bloemen én het creëren van een gemeenschap centraal staan. Ondertussen werkte ik ook even als florist in de biologische bloemenwinkel Blommm: nuttige praktijkervaring voor onze boeketten!

Het was duidelijk voor mij dat ik wou aansluiten bij een bestaande boerderij, want ik hou van sociale bedrijvigheid en samenwerken is voor mij dé sleutel, zeker in de landbouw, een sector die vele uitdagingen kent. Met mijn bedrijfsplan op zak klopte ik daarom begin 2022 aan bij de biodynamische boerderij De Wassende Maan. Stap voor stap bekeken we de mogelijkheden voor een duurzame samenwerking die voor ons beide een meerwaarde is, en kon ik aan de voorbereidingen beginnen voor mijn bedrijf.

Wat ben ik dankbaar voor al die mogelijkheden, kansen en puzzelstukjes die samenkomen, tot een droom van een bloemenveld, waar ik jullie vanaf de lente van 2023 graag ontvang.

Welkom!