Bloemenwij

Wij

Wij, dat zijn in de eerste plaats bloemenboerin Anaïs, de deelnemers van Bloemenwij en onze collega's van de biodynamische boerderij De Wassende Maan
Wij, dat is ook al het leven, al de natuur, waarmee we ons veld en Bloemenwij delen.
Wij, dat zijn collega-boeren en -boerinnen, mooie lokale partners en bezoekers, en supports en vrienden rondom ons. Mensen die Bloemenwij een warm hart toedragen en ons doen groeien!

CSA of gemeenschapslandbouw 

Even belangrijk als de ‘bloemen’, is de ‘wij’, de gemeenschap van Bloemenwij!

Bloemenwij is een CSA- boerderij. CSA staat voor "Community Supported and Shared Agriculture", een landbouw gedragen door en gedeeld met de gemeenschap. In Vlaanderen zijn er meer dan 70 CSA-boerderijen, die zich verenigen in het CSA-netwerk. Ook wij maken hier deel van uit! 

We telen bloemen vóór jullie en ook dánkzij jullie! We kennen elkaar en gaan een wederzijds engagement aan, van gedeelde waarden, vertrouwen en respectvolle samenwerking.

 

De deelnemers

De deelnemers zijn mensen en gezinnen die in het begin van het jaar een zelfpluk- of boeketabonnement kopen en zich zo engageren om een jaar (en mogelijks nog één en nog één ;-)) mede-eigenaar te worden van de komende bloemenoogst. Boerin en deelnemers delen in overvloed en tegenslagen. Als deelnemer kan je - afhankelijk van je keuze – bloemen komen oogsten of je boeketten afhalen, en – wanneer je maar wil – komen genieten van de rust, gezelligheid en schoonheid op ons veld.

Door deze voorafbetaling kunnen wij onze teelten richten naar jullie en krijgen wij een bepaalde zekerheid qua afzet en inkomst voor de boerin. Zo kunnen we haalbare investeringen plannen en een eerlijk inkomen verkrijgen, want ook dat is deel van een duurzame landbouw. En zo kunnen we focussen: op de bloemen en het leven op ons veld, op de communicatie en het contact met de deelnemers.

We betrekken jullie graag bij het reilen en zeilen van de boerderij! Niets is gezelliger en meer verbindend dan op een werkdag samen met de handen in de aarde te zitten. Die vele schouders en handen zijn soms nodig om een serre of tent recht te zetten en ze maken de aanplant van onze vele voorjaarsbollen of dahlia's een stuk haalbaarder! We vinden het ook heerlijk als je jouw kwaliteiten wil inzetten om ons veld nog mooier en praktischer te maken. Als deelnemer heb je de kans om mee te werken, je bent ook helemaal vrij dat niet te doen.

Lokale partners en vrienden 

Lokale samenwerkingen vinden we heel belangrijk. Zo versterken we elkaar en maken we samen werk van een florerende en veerkrachtige buurt, goed voor mens en natuur.

We zijn bijzonder blij dat de kinderen van ervaringsgerichte school de Sterrebloem elke woensdagvoormiddag naar het veld komen. Op hun bedje zorgen ze samen met hun leerkrachten het hele schooljaar voor hun groenten, kruiden en bloemen en krijgen ze ondertussen les. De wonderbaarlijke processen van de natuur worden nóg mooier als ook de jongere generaties deel worden van ons verhaal én ons inspireren met hun open blik! 

Voor het eerste seizoen leverde de Stad Deinze een hele hoop bladeren. Kostbaar materiaal waarmee we onze bodem voeden, de oppervlakte bedekken en zo onkruid en uitdroging tegengaan.

We kijken uit naar nieuwe mogelijke samenwerkingen in de toekomst!