Bloemenwij

ONS VELD

Een eigen bedrijfje op De Wassende Maan

Ons veld is een halve hectare groot en ligt in de Beekstraat 35 in Astene (Deinze), op grond van De Wassende Maan, een biodynamische boerderij die in 1979 werd opgericht.

Bloemenwij is een opzichzelfstaand bedrijf. We huren ons veld van De Wassende Maan en werken op verschillende vlakken samen. Toegang tot betaalbare grond is een grote uitdaging voor starters in de landbouw. Deze samenwerking is voor ons dus een enorm mooie kans waar we ongelofelijk dankbaar voor zijn! Tegelijk zorgen de bloemen van Bloemenwij voor nog meer biodiversiteit te midden van de omringende groentevelden en maken onze boeketten het aanbod van de biowinkel van De Wassende Maan rijker.

Bijzonder is dat één van de oprichtsters van De Wassende Maan, Kristien De Witte, nog bloemen teelde op exact hetzelfde plekje als ons bloemenveld. Alsof de plek er voorbestemd voor is…

Je uitstap naar ons bloemenveld, kan je combineren met een bezoek aan de biowinkel van onze collega's van De Wassende Maan waar je naast de groenten van eigen teelt een ruim assortiment aan biologische voeding vindt. Ook hun boerderijpad is een aanrader: op het pad van ongeveer één kilometer langs de velden krijg je een uniek zicht op hun (h)eerlijke groenten en kom je er via informatieborden meer te weten over hun rijke geschiedenis!

 

Biologische grond en bloemen

We kiezen bewust voor biologische bloemen die we telen in samenwerking met de natuur. Zo willen we inzetten op de gezondheid van bodem, plant, dier, mens en planeet. We verhogen de bodemvruchtbaarheid door bodemkerende bewerkingen te vermijden, te kiezen voor teeltpraktijken zoals rotatie van bloemsoorten, inzaaien van groenbemesters en gebruik van kwalitatieve compost.

Onze grond en bloemen zijn biologisch gecertificeerd door TÜV NORD. Onze boerderij houdt zich aan de normen van de biologische wetgeving en wordt hier ook grondig op gecontroleerd. 

Een veld vol leven

Op ons veld staat een serre waar we onze bloemen opkweken, een tent waar onze deelnemers informatie terugvinden en een composttoilet. Daarnaast laten we graag alle ruimte aan de natuur! Een wilgenrij en houtkanten omringen nu al ons veld. We plannen om in de toekomst meer struiken en bomen aan te planten. Een meerlagig en divers veld stimuleert een evenwichtig en veerkrachtig ecosysteem, met tal van relaties tussen planten, plekjes voor bijen, insecten en dieren, en een betere weerstand bij plagen.

Ons veld ontwikkelt zich als een combinatie van
- een haalbare en praktische landbouw, met o.a. rechte bedden en eenjarige bloemen waarbij het efficiënt werken is,
- het schone en organische van de natuur, met meer golvende vormen, meerjarige bloemen, en gezellige hoekjes en plekjes.

Observeren en mee bewegen met de natuur zijn belangrijke taken voor boeren en boerinnen. We zijn onderhevig aan natuurlijke krachten, aan zoveel aspecten die we niet kunnen controleren. Het is prachtig om te zien hoe de natuur zelf evenwicht creëert en hoe alles met elkaar samenhangt. We leren al doende, om het jaar nadien weer een nieuwe stap te zetten. Zo willen we ons veld opbouwen, in samenwerking met de natuur, en in dialoog met de ons omringende velden, als een biodiverse, rijke en evenwichtige plek waar het fijn vertoeven is, voor al het leven!