ENGAGEMENTSVERKLARING
Bloemenwij is een CSA-bloemenboerderij (Community Supported Agriculture). Onze abonnementen worden verdeeld via de principes van gemeenschapslandbouw. Dit systeem steunt op vertrouwen en op een respectvolle samenwerking.
Onderstaande afspraken vormen de basis tussen onze boerderij, de bloemenboerin en de deelnemers.
- Bloemenwij werd opgericht door bloemenboerin Anaïs Neyt en is gelegen in de Beekstraat 35, 9800 Astene (Deinze).
- Bij Bloemenwij worden snijbloemen geteeld. De grond en de bloemen zijn biologisch gecertificeerd. We dragen het bio-label en staan onder controle van een bio controle-orgaan.
- De bloemenboerin draagt zorgt voor de bodem en de gewassen adhv zo weinig mogelijk kerende bodembewerkingen, teeltrotatie, het inzaaien van groenbemesters en door het gebruiken van kwalitatieve compost.
- Als je je inschrijft voor een abonnementsformule word je deelnemer van onze boerderij. Je wordt zo een stukje mede-eigenaar van de bloemenoogst van dat seizoen. Boerin en deelnemer delen samen de risico’s en delen zowel in overvloed als in tegenslagen.
- Het bloemenseizoen loopt van 1 april tot en met 1 november. We werken seizoensgebonden dus afhankelijk van het weer kan het seizoen soms wat vroeger starten en in het najaar nog wat langer doorgaan, tot aan de eerste vorst. Als deelnemer word je per mail op de hoogte gehouden van de start van het seizoen.
- De bloemenboerin streeft ernaar om tussen deze periode een gevarieerd aanbod te hebben op het veld door in te zetten op verschillende soorten en regelmatig opnieuw te zaaien. Hierdoor kunnen de zelfplukkers wekelijks (ma tem zon) of tweewekelijks een volwaardig boeket van gemiddeld 20 bloemstelen komen plukken. Dit is een gemiddelde, iets vroeger op het jaar kan dit om minder stelen gaan en op latere periodes in het seizoen kan er waarschijnlijk meer geplukt worden.
- Deelnemers zijn een heel jaar lang 7 dagen op 7 welkom op het veld! Je hebt als deelnemer toegang tot CSA Bloemenwij. Je mag hierbij gebruik maken van de faciliteiten die we ter beschikking stellen zoals de stretchtent waaronder je beschut kan zitten of het composttoilet dat aan de rand van ons veld voorzien is. Het oogstaandeel omvat ook het ervaren van de omgeving, het beleven van de landbouw en het gebruik van de boerderij als gemeenschappelijke tuin. Kom er tot rust of geniet er samen met anderen van een mooi moment!
- Als nieuwe deelnemer engageer je je om minstens aanwezig te zijn op één van de volgende momenten aan het begin van het plukseizoen: info-, startmoment of plukworkshop (datums worden later per mail meegedeeld). Op deze manier leer je bloemenboerin Anaïs kennen en vice versa, informeren we je over onze werking en zorgen we ervoor dat iedereen mee is in het verhaal van Bloemenwij. Nieuwe deelnemers die later in het seizoen instappen maken een afspraak met de bloemenboerin voor een kennismaking.
- Na aankoop en betaling van het abonnement ben je deelnemer van onze boerderij. Een gespreide betaling tijdens de eerste 3 maanden van het seizoen is mogelijk, laat dit per mail weten en stuur naar anais@bloemenwij.be
- De prijzen voor het bloemenseizoen van 2025 zijn: zelfplukabonnement (435 euro), tweewekelijks abonnement (250 euro) en maandelijks boeketabonnement (235 euro). Deze prijzen zijn inclusief btw. Deze prijzen worden jaarlijks geïndexeerd en worden ook jaarlijks geëvalueerd tijdens het evaluatiemoment. Deelnemers die later in het seizoen instappen betalen een verrekende prijs naar gelang de gemiste periode.
- Bloemenwij is lid van vzw CSA-Netwerk Vlaanderen (www.csa-netwerk.be ). Door deelnemer te worden bij Bloemenwij word jij dus ook lid van het CSA-netwerk in Vlaanderen. Elk natuurlijk persoon of rechtspersoon die een oogstaandeel koopt bij een CSA-boerderij, wordt deelnemer van een lokale afdeling van de vzw. De CSA-boerderij biedt actief mogelijkheden aan voor zijn oogstaandeelhouders tot de beleving van en de verbinding met de seizoenen, het land en de voedselproductie als instrument voor een hernieuwd bewustzijn van de individuele connectie met de natuurlijke omgeving. Als jij deelneemt worden je gezinsleden ook deelnemer, gelieve hun namen bij inschrijving ook door te geven.
- De communicatie verloopt via een nieuwsbrief per mail. Hierin geeft de bloemenboerin informatie over het huidige bloemenaanbod alsook over het reilen en zeilen van de boerderij (werkzaamheden, aankomende datums voor workshops of meewerkdagen, enz).
- Naast de nieuwsbrief, worden zelfplukdeelnemers op het veld geïnformeerd adhv een groot krijtbord dat onder de witte stretchtent staat. Hierop kan je steeds terugvinden hoeveel en welke bloemen je die week kan plukken. Op het veld zelf kan je ook steeds de bloemennamen terugvinden.
- Voor nieuwe deelnemers of diegenen die dit in het verleden nog niet konden volgen, is er ook een plukworkshop inbegrepen in het zelfplukabonnement. Hierbij geeft de bloemenboerin informatie over hoe en wanneer je best bloemen oogst en hoe je zorgt voor een lang vaasleven.
- Je bent op elk moment welkom om mee te komen helpen, spreek de bloemenboerin hierover aan. Ook worden tijdens het seizoen op regelmatige momenten meewerkmomenten georganiseerd waarop alle deelnemers welkom zijn en we samen bepaalde taakjes aanpakken. Het staat je als deelnemer vrij om hieraan deel te nemen, geen verplichtingen.
- Als lokale afdeling van het CSA-Netwerk Vlaanderen organiseert CSA Bloemenwij collectieve meehelpdagen en andere activiteiten die bijdragen tot de cohesie van de deelnemers en de boer binnen de CSA-boerderij en de ontwikkeling van vaardigheden en kennis. Het kan ook gebeuren dat de boer een oproep doet om een acute werkpiek op te vangen. Al deze voorgenoemde momenten zijn vrijblijvend. De deelnemers kunnen hier desgewenst en vrijwillig aan participeren.
- Het abonnement is van bepaalde duur en loopt steeds van 1 april tot 30 maart. Je kan je abonnement enkel stopzetten op het einde van het oogstjaar. Elk jaar wordt er opnieuw gevraagd om je in te schrijven voor het volgende seizoen en dien je als deelnemer het bedrag te storten op het rekeningnummer van Bloemenwij.
- Deelnemers kunnen samen met hun volledig gezin genieten van het zelfplukabonnement, ook familieleden mogen dus komen plukken. Plukbeurten kunnen echter niet worden doorgegeven aan andere mensen en ook jouw bloemen mogen niet doorverkocht worden. Anderen zoals vrienden of familie zijn uiteraard wel welkom om sámen met jou mee te komen genieten tijdens jouw plukmoment. Heb je hier toch een vraag over tijdens het seizoen, spreek er de bloemenboerin over aan.
- Op sommige momenten voorziet Bloemenwij ook losse verkoop van bloemen. Dit zal gaan om de verkoop van plukbonnen, losse boeketten in de biowinkel van De Wassende Maan en eventueel eenmalige verkopen van bloemstelen voor een evenement. Hierbij houdt de bloemenboerin altijd rekening met de capaciteit van het veld zodat de deelnemers steeds voldoende aanbod hebben.
- Deelnemers en andere leden van het gezin nemen telkens de paadjes op het bloemenveld. Soms zien bloemenbedden er leeg uit maar ook hier kan ondertussen al iets gezaaid of aangeplant zijn dus is het belangrijk hier niet op te stappen.
- Het Bloemenwij-veld is gelegen tussen de velden van de biodynamische boerderij De Wassende Maan, deze samenwerking dragen we hoog in het vaandel! Bloemenwij en de deelnemers hebben respect voor hun gronden en gewassen. Als deelnemer van Bloemenwij ben je welkom om van het boerderijpad met de infoborden te genieten maar betreed geen groentebedden en ook het oogsten van eender welke groente is niet toegestaan.
- Door inschrijving geef je als deelnemer toestemming aan Bloemenwij om je persoonlijke gegevens te bewaren en verwerken conform de privacywetgeving en dit in functie van het verzorgen van de communicatie. Als deelnemer heb je het recht om jouw gegevens op te vragen en te laten aanpassen. Contacteer hiervoor de bloemenboerin.
- Tijdens workshops, plukmomenten of het jaarlijks oogstfeest kan het zijn dat er af en toe foto’s genomen worden die later gebruikt kunnen worden voor de promotie van Bloemenwij (website, sociale media, enz.). Als deelnemer geef je toestemming om deze foto’s te gebruiken. Indien je dit liever niet wil laat dit dan per mail weten aan de bloemenboerin.
- Deelnemers zijn de beste wandelende reclame voor Bloemenwij! Het is toegestaan dat deelnemers foto’s nemen en op sociale media (Instagram en Facebook) plaatsen. Vermelding van Bloemenwij op de sociale media wordt geapprecieerd! #Bloemenwij @bloemenwij
- Binnen onze CSA streven we naar een open communicatie. Vragen, suggesties en feedback zijn steeds welkom. Spreek de boerin hierover aan of stuur een mailtje naar anais@bloemenwij.be. Bij dringende vragen is het best om telefonisch contact op te nemen op het nummer +32 474 88 47 95. We doen er alles aan om kwalitatieve producten af te leveren, klachten bekijken we samen verder. De abonnementen van Bloemenwij vallen niet onder het herroepingsrecht.
- Tot slot, het verhaal van Bloemenwij vind je ook terug op de website www.bloemenwij.be